computersecurity.hu
Biztonság az informatikában


Hardveres védelem

Szünetmentes tápegység

A szünetmentes tápegység a rákapcsolt elektromos fogyasztót képes elektromos energiával megszakítás nélkül ellátni. Feladata lehet a folyamatos munkavégzés biztosítása áramkimaradás esetén.

szünetmentes táp

Működése lehet:

  • Forgógépes (ma már nem használják)

  • Backup

  • Online

A "szünetmentes tápegység" akkumulátorokbantárol elektromos energiát (tipikusan gondozásmentes ólomakkumulátorokban), áramkimaradás esetén a helyi szabványnak (Magyarországon MSz1 szerint: 230V 50Hz szinuszos) megfelelő feszültségre alakítja. A gyakorlatban a szinuszos kimenet nem mindig teljesül maradéktalanul.

Túlfeszültség védelem

Túlfeszültségnek nevezzük azt a jelenséget, amikor egy elektronikus vagy elektromos berendezés a bemenetein vagy az áramellátás felől a várhatónál nagyobb feszültséget kap, illetve ha bármi oknál fogva a berendezés két pontja között a tervezettnél nagyobb elektromos feszültségkülönbség alakul ki.

túlfeszültség védő

Számszerűsítés nélkül akkor nevezzük az ilyen, névleges értéknél nagyobb feszültséget túlfeszültségnek, ha az a berendezésben meghibásodást okoz, illetve, ha a berendezést túlfeszültség elleni védelemmel kell ellátni, mivel egyébként kárt szenvedne.

Például egy 12V-ról működő berendezés tartósan működőképes maradhat 18 vagy akár 24V-on is, azonban 230V-ra kapcsolva szinte bizonyosan tönkremegy.

Nem elhanyagolható az időtényező szerepe, ugyanis ha a túlfeszültség csak nagyon rövid ideig tart, esetleg nem tud akkora energiát leadni, ami kárt okozna.

A hibás kapcsolások, csatlakoztatások mellett túlfeszültség juthat egy berendezésre villámlás, a közelben lévő nagyobb teljesítményű elektromos berendezés ki- vagy bekapcsolásakor elektromágneses csatolás és indukció, vagy sztatikus feltöltés következtében is.

A „túlfeszültség” fogalma nem feltétlenül jelent „nagy” feszültséget; valószínű, hogy egy 1,5 V-ra tervezett készülék 9 V-ra kapcsolva tönkremegy (ami pedig önmagában nem nagy érték).

Túlfeszültség elleni védekezés

Magában foglalja a műszaki paraméterek bizonyos fokú ráhagyásos tervezését (a fenti példában 12V helyett 24V-on való működés bizonyos ideig), illetve külső eszközökkel a túlfeszültség elvezetését. Ez utóbbi esetben a túlfeszültségvédővagy tönkremegy vagy más módon megszakítja az elektromos áram útját, és a normál üzem bizonyos idő eltelte után visszakapcsolható.

A háztartásban használatos eszközök túlnyomó része nem rendelkezik túlfeszültség elleni védelemmel (csak ráhagyásos tervezéssel), ezért az értékesebb berendezések védelméről külső eszközzel kell gondoskodni (ez általában egy szünetmentes áramforrás).

Hardveres kártevő védelem

Innovatív, "teljes bizonyosságot" nyújtó megoldásuk a kormányzati gépek és a kritikus üzleti folyamatok védelmére szánt Co-Pilot nevű hardvereszköz, egy szabványos PCI aljzatba illeszkedő bővítőkártya, amely a számítógép processzorát megkerülve teljes körű rálátással rendelkezik a rendszermemóriára és a fájlrendszerre. Ezen módszer alkalmazása során alapvetően nem is a rootkiteket keresik, hanem olyan jelekre vadásznak, amelyek az ismert, tiszta operációs rendszertől eltérő viselkedésre utalnak. Ilyen esetben szóba jöhet a gép azonnali leállítása és ezzel a bizonyíték elvesztése vagy pedig a rendszer naplózott továbbfuttatása, amellyel esetleg az elkövetők kilétét felfedő adatok is gyűjthetők. A Komoku ígérete szerint hardveres védelmük a harmadik, legbonyolultabb megoldási módot, az operációs rendszer futásidejű mentesítését is támogatni fogja - ami az üzletileg kritikus rendszerek üzemeltetői számára kifizetődővé teheti a drága bővítőkártyák beszerzését.


 

<< Vissza
Ajánlott
Oldalak
Olcsó cégalapítás akár online cégalapítás, kft alapítás most kedvező árakon szakképzett ügyvédi irodák segítségével
olcsó cégalapítás
Magyarország egyik piacvezető domain és tárhely szolgáltatója egyedi tárhely ajánlatokkal, kedvező .HU és nemzetközi domain regisztrációval, SMTP szerver opcióval várja mindazokat, akiknek fontos honlapjuk biztonsága. Nálunk nincs megállás, miért üzemelte
Domain, tárhely, webtárhely, SMTP, VPS szolgáltatások
Kupon várárlás és bónusz kupon kedvezmények a legújabb csajos kuponok
Kupon, kupon vásárlás, bónusz kupon
A jövő informatikája - innovatív ügyfélszerző IT megoldások mindenkinek!
www.ens.hu
Buszrendelés és buszbérlés, egyéni és szakmai, kis és nagycsoportos kirándulások, városnézések, transzferek bel- és külföldön!
Buszbérlés és buszrendelés
Internet szolgáltatótól független e-mail küldés a világon bárhol mobiltelefon, laptop, vagy tablet segítségével. Legyen saját SMTP kiszolgáló szervere.
SMTP szerver, smtp kiszolgáló, smtp
Honlap és webáruház egyedileg igényesen elkészítve, keresőbarát kivitelezésben! Mindez elérhető árakon, INGYENES Google kampánnyal!
grafikai tervezés, honlap, webáruház, keresőmarketing (SEO), domain és tárhely
Dialekt: hogy EGYET értsünk! A Dialekt Fordítóiroda fiatal, dinamikus fordító és szakfordító csapata tevékenységének és szolgáltatásainak színvonalát képzett fordítóira, szakfordítóira, lektoraira és több éves szakmai tapasztalatra alapozza. Legyen Ön is
Fordítás, szakfordítás, fordítóiroda
hardveres kártevő informatikai biztonság spam trójai tűzfal vírusvédelem
SMTP.hu
DOMAIN NAGYKER - DOMAINEK KERESKEDELMÉVEL FOGLALKOZÓ KIKÖTŐ
Bérlet
Vásárlás
Hirdetnék